13 Nisan 2016 Çarşamba

Yeni Bir Devlet Doğuyor

1243 Kösedağ Savaşı'ndan sonraki yıllarda Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti zayıflamış ve Anadolu'da bağımsız Türk beylikleri ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu beyliklerden bir tanesi de Osmanoğullan Beyliği idi.

Ertuğrul Gazi'nin 1281 yılında ölümünden sonra Kayıların başına geçen Osman Bey; beyliğini güçlendirmek için, çevredeki Türk beylikleri ile çatışmaya girmiyor, BizanslIlardan toprak kazanmaya çalışıyordu.

Osman Bey ilk önce Eskişehir civarındaki çorak bölgeleri bir tarafa bırakıp kuzey-batıdaki Bizans derebeylerinin elinde bulunan verimli topraklara doğru fetihlere girişti. İnegöl Tekfuru ile savaştı. Karacahisar'ı aldı. Daha sonra Yenişehir’e kadar ilerledi. Eskişehir civarım denetimi altına aldı. Osman Bey m bu başarıları, Türkiye Selçuklu Sultan'ı tarafından O'nun Kuzey-Batı Uç Beyi yapılması suretiyle ödüllendirildi. Böylece Osman Bey, Türkiye Selçuklu Devletinin "Uç Beyi" olmuştu.

Osman Bey, bundan sonra Sakarya Nehri boyunda fetihlere girişti. Osman Bey'in bu ilerleyişlerinden şüphelenen Bizans tekfurları, Osman Bey'e karşı bazı hazırlıklar yaptılar. Ancak bu hazırlıklar bir netice vermedi. Osman Gazi, 1299’da İnegöl ve Bilecik’i ele geçirdi. Hatta bu sıralarda İznik bile kuşatılmış, ancak İstanbul'dan yardım geldiği için fethedileme- mişti.

Osman Bey, Ahilerle de yakın ilişkiler içinde bulunmaktaydı. Ünlü Ahi şeyhi Edebâli’nin kızı Bâlâ Hatunla evlendi. Beyliğin yönetilmesinde özellikle adâlet ve eğitim işlerinde Ahilerden faydalandı. 1299 yılında Türkiye Selçuklu Sultanı III. Alâaddin Keykubâd, Moğollar tarafından tahttan indirilerek İran'a sürgün edilmesiyle, Türkiye Selçuklu Sultanlığı boşaldı. Anadolu'da otorite kalmadı. Osman Bey bu tarihten itibaren. dıâer Anadolu beyleri gibi, daha bağımsız hareket etmeye başladı.

Ayrıca 1299 yılında, Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devletinin ileri gelen bazı devlet adamları ve komutanları Osman Gaziye katıldılar. Osmanlı Beyliğinin Anadolu daki nüfûzu daha da arttı. İşte bu sebeple Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı olarak 1299 yılı kabul edilmiştir.

KAYNAK: Ana Hatlarıyla Siyasi Ve Kültürel Osmanlı Siyasi Tarihi.  Veli Şirin. Marifet Yayınları. İstanbul. s. 21-22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder