12 Nisan 2016 Salı

Osmanlı Uç Beyliği

Osman Bey Söğüt civarındaki küçük Türkmen grubunun liderliğini babası Ertuğrul Bey’den 1281 yılında devralmıştı. Fakat bu sıralarda başkam olduğu grup tarih sahnesinde tanınmayacak kadar küçük ve önemsizdi. Ancak Osman Bey’in başkanlığında yirmi yıl yaşadıktan sonra bu küçük toplum çevresine yaptığı akmlan yoğunlaştırmış, iç bölgelerden gelen kişilerin de katılmasıyla BizanslI komutanlar elindeki kale ve kasabaları bile alabilecek kadar güçlenmişti.

İlk defa 1298 yılında Söğüt dışında Bilecik, Yarhisar, İnegöl kasabaları alındı. İki yıl sonra, 1300’de Yenişehir de Osman Bey’in topraklanna katıldı. Hele Osman Bey’in akıncıları Koyunhîsar’da üstlerine gönderilen bir Bizans birliğini de yenip savınca artık kendilerini bir beylik saymaya başladılar. Üstüste gelen bu başarılardan sonra iç bölgelerden, hattâ diğer beyliklerden gelen kişiler de Osman Bey’İn akınlarına katılmaya. “OsmanlI” olmaya başladılar. Böylece diğer beyliklerde olduğu gibi başkanın adıyla anılan bu küçük akıncı toplumu, 1300 yılında belli bir toprak parçasını yöneten bir uç beyliği haline dönüştü.

Bu erken dönemde Osman Bey’in halkının, kendilerine “Osmanlı” diyen toplumun yapısı hakkında bildiklerimiz pek az. Ancak ondördüncü yüzyılın sonunda, Osmanlı beyliği hatm sayılır bir devlet haline geldiğinde Osmanlılann tarihi yazılmaya başlandı. Hattâ bugün elimizdeki en erken Osmanlı tarihleri, genellikle onbeşinci yüzyılın ikinci yarısında, yani Osman Bey devrinden neredeyse iki yüzyıl sonra yazılmış eserlerdir. Fakat genel olarak Anadolu toplumu hakkında bildiklerimiz Osmanlı toplumu için de geçerli görünüyor.

KAYNAK: Türkiye Tarihi 2. Metin KUNT, Hüseyin G. YURDAYDIN, Ayla ÖDEKAN. Cem Yayınları. s. 21

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder